Smart Senseo

Altijd al connected devices thuis willen hebben? Je kunt ze kopen, een duur koffiezetapparaat met Wi-Fi of Bluetooth connectiviteit. Maar waarom zou je dit kopen als je het ook prima zelf kunt doen! Maar de grote vraag is hoe? In dit geval gaan we een oude Senseo connected maken. Die heeft iedereen wel ergens rond slingeren of nog in gebruik wat het nog gaver maakt.

Om een Senseo connected te maken heb je een aantal dingen nodig:
Senseo
Microcontroller naar keuze (dit geval een PIC microcontroller)
Wireless module naar keuze (Dit geval bluetooth module HC-05)
Relais breakout board
Soldeerbout
Breadboard
Multimeter
Hot glue gun
USB TTL kabel

Wat we gaan doen is op zoek naar de bediening van de Senseo. Deze leiden we om en de omleiding gaan we bedienen met een microcontroller. In het geval van een Senseo is het vrij simpel. Het apparaat word bedient met 3 knoppen. Daarnaast is er ook nog een status led, deze leiden we ook om. Door de knoppen parallel om te leiden blijft de bestaande bediening met de knoppen ook nog steeds intact.

Hardware preparatie

PAS OP: Je werkt hier met een open setup met 230V zorg te allen tijde dat er geen spanning op het apparaat staat op het moment dat je er aan werkt. Haal altijd de stekker uit het stopcontact op het moment dat je aan de elektronica komt!

– Schroef de Senseo open en ga op zoek naar de schakelaars/bediening van het apparaat. Tip: Zoek een repair manual op internet.
– Meet met je multimeter door welke pinnen van de schakelaar doorverbonden worden op het moment van schakelen.
– Soldeer een aantal draden van elk een meter lang aan de contact punten die doorverbonden worden op het moment van schakelen. Tip: Zorg voor verschillende kleuren draden! Dat maakt debuggen en aansluiten simpeler.
– Test of je de juiste draden te pakken hebt. Zet stroom op de Senseo en sluit de 2 draden die je omgeleid hebt van een schakelaar kort. Als het goed is reageert de Senseo hierop. In het geval van de Power knop zal de led oplichten. De twee andere knoppen voor 1 of 2 kopjes zijn niet te testen tot dat het water reservoir er weer op zit. Als de Power knop werkt en we hetzelfde trucje uitgevoerd hebben voor de andere twee knoppen gaan we er even voor het gemak van uit dat het werkt.
– Soldeer een draad van een meter lang aan de negatieve poot van de led. Deze kan gebruikt worden om de status meldingen van de Senseo uit te lezen.
– Noteer ergens welke draden (kleur) waaraan verbonden zijn. Op het moment dat je het apparaat dicht maakt kan dit heel handig zijn.
– Leid de draden naar de achterkant van de Senseo achter het water reservoir.
– Lijm de draden op een aantal plekken vast met een hot glue gun. Hiermee voorkom je dat je de soldeer verbindingen lostrekt als je per ongeluk te hard aan een kabel trekt op het moment dat hij dicht zit.

Microcontroller

– Verbind de break out boards van de relais met de microcontroller.
– Verbind een USB TTL kabel met de UART van de microcontroller en de PC
– Schrijf een klein programma om de relais te schakelen via de UART interface. De relais zijn te schakelen door de signaal lijn hoog of laag te maken.
– Verbind de omgeleide draden van de Senseo schakelaars met de relais. Zorg ervoor dat iedere knop verbonden word met zijn eigen relais. De losse draad van de led kun je aan een I/O van de microcontroller hangen.
– Open putty/minicom/screen om commando’s over de UART interface te sturen via de TTL kabel. Als het werkt hoor je de relais klikken op het moment van schakelen.
– Verbind de Bluetooth module aan de UART i.p.v. de TTL kabel.
– Test de Bluetooth module door dezelfde commando’s te sturen als over de UART interface. In het geval van de HC-05 module is er al een Android app beschikbaar genaamd BlueTerm. Hiermee is makkelijk te testen of het werkt. Let op: deze applicatie werkt alleen met het stock Android toetsenbord.

Als laatste stap moet alles ingebouwd worden, maak hiervoor een printje. Dit kan een experimenteerprint zijn of een ge-etste print zijn. Probeer het zo klein mogelijk te houden en werk het netjes weg in de ruimte achter het water reservoir. Let wel op voor de boiler en de transformator, leg hier niets op of tegenaan. Lijm alle onderdelen in de loze ruimtes en je hebt een connected Senseo.
Met deze basis ben je instaat om het geheel nog verder uit te breiden. Door de status uit te lezen van de led bijvoorbeeld. Het protocol is te achterhalen door een logic analyzer aan de draad te hangen en de verschillende knipper intervallen te analyseren. Je kunt nu ook een mooie Android app schrijven om je Senseo te bedienen. Kan je baseren op de volgende app: http://pymasde.es/blueterm/

GL HF and happy hacking!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *